นกพงหญ้า

นกพงหญ้า

นกพงหญ้า เป็นนกขนาดเล็กและเป็นหนึ่งในสองสายพันธุ์ของตระกูล Graminicola เท่านั้น การจัดอันดับนกคอนนกหญ้าเป็นนกที่พบเห็นได้ไม่บ่อยนักจากนิสัยขี้อายและกินหญ้า ปัจจุบันในประเทศไทยและเวียดนาม Grass bird มีสถานะใกล้สูญพันธุ์ (ไม่พบในธรรมชาติอย่างน้อย 50 ปี) พบได้เฉพาะในจีนพม่าและค่อนข้างหายากในกัมพูชา

เป็นนกที่อาศัยอยู่ในทุ่งหญ้าและพื้นที่ชุ่มน้ำ น่าเสียดายที่นกชนิดนี้สูญพันธุ์ไปจากประเทศไทยแล้ว เนื่องจากแหล่งที่อยู่อาศัยที่เหมาะสมทั้งหมดถูกทำลายลองมาดูภาพนกชนิดนี้จากประเทศเพื่อนบ้านอย่างกัมพูชา

นกพงหญ้า ลำตัวเป็นริ้วสีน้ำตาล ด้านบนสีน้ำตาลอกสีน้ำตาลอ่อนหางยาวมีริ้วสีดำด้านบนและด้านหลังทำให้ดูเหมือนซิสโตลา แต่ริ้วสีดำและสีขาวที่ต้นคอไม่เหมือนนกฟินช์อื่น ๆ

นกพงหญ้า จะพบได้น้อยกว่าและมีนิสัยขี้อาย พวกเขามักจะพบและอาศัยอยู่ในที่ต่ำและซ่อนตัวอยู่ในหญ้าสูงและกก ภายในทุ่งนาและพื้นที่ชุ่มน้ำมีหนองน้ำจืดหรือแม่น้ำในที่ราบลุ่มทางตะวันออกเฉียงใต้ของจีน ภาคตะวันออกเฉียงใต้ของพม่า (รัฐฉาน) ภาคกลางตอนล่างของไทยกัมพูชา

เวียดนามตะวันออกเฉียงเหนือและเกาะไหหลำปรากฏเป็นโสดและคู่ [ทุ่งหญ้าถูกคุกคามจากการทำลายถิ่นฐานตามธรรมชาติ

นกพงหญ้า

Grassland Bird is a small bird and is one of the only two species in the Graminicola family. Currently, in Thailand and Vietnam, grass bird is endangered. (Not found in nature for at least 50 years), only found in China, Burma, and quite rare in Cambodia

Chinese Grassbirds are birds that live in grasslands and wetlands. Unfortunately, this bird is now extinct from Thailand. Since all proper habitats have been destroyed, let’s take a look at this bird’s eye view from neighboring Cambodia.

Bird of grass The body has brown streaks. Brown top, light brown breast, long tail with black streaks on top and back, make it look like a sistola. But the black and white stripe on the nape is unlike any other finches.

Grassland birds are less common and are shy. They are often found and lived low and hidden in tall grass and reeds. Within fields and wetlands are freshwater swamps or rivers in the southeastern plains of China. Southeastern Burma (Shan State), Lower Central Thailand, Cambodia

Northeast Vietnam and Hainan Island appear as single and double. [The grasslands are threatened by the destruction of their natural habitat.

ขอขอบคุณผู้สนับสนุนจาก >>> lagalaxy1<<<

ติดตามข่าวสารเพิ่มเติมได้ >>> ที่นี่ <<<

  1. นกพิราบ
  2. นกเกาะคอน
  3. นกขุนทอง
  4. นกเอี้ยงหัวสีทอง
  5. นกเอี้ยงหงอน